Влајић: Одлука Суда о експропријацији мала победа правде над неправдом али ту није крај

Адвокат Небојша Влајић каже да је пресуда Одељења за управна питања Основног суда у Приштни, којом је поништена одлука Владе о експропријацији земљишта у приватном власништву Срба у општини Лепосавић и Зубин Поток, мала победа правде над неправдом коју су инстситуције спроводиле над власницима парцела.

Влајић не верује да је овде крај нити да ће се извесно моћи очекивати да ће права власника и грађана бити поштована. Међутим, уколико жели да настави поступак експропријације Влада у Приштини мораће да донесе нову одлуку, и тај поступак ће, истиче, морати да буде законит.

Власници парцела на којима су без дозволе, знања и јавне расправе, изграђене базе такозване специјалне полиције захевају да се поступак врати у пређашње стање. Влада у Приштини мораће да докаже да заиста постоји јавни интерес за одузимање земљишта чији су власници Срби.

„Ја сам убеђен да јавног интереса нема јер се граде војне и полицијске базе у чисто српским селима и чисто српским срединама, а грађани то не желе, а ако они то не желе онда нема ни јавног интереса.  Уколико се само та чињеница буде поштовала Влада ће од ове експропријације одустати“, верује Влајић.

Истиче да питање експропријације земљишта више није правно већ да је политичко питање додајући да тамо где политика умеша своје прсте аргументи немају никаквог значаја.

Сада је лопта у дворишту Владе у Приштини која је дужна да предузме наредни корак. На њима је да поштују право, односно да постигну го или да поштују неправо и неправду, како је до сада било и да опет себи дају аутого“, рекао је Влајић.

За потребе изградње полицијских база одузето је земљиште у власништву Срба у катастарским зонама Шаљска Бистрица, Лешак, Кошутово у општини Лепосавић као и Брњак, Вељи Брег, Бање, и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток. На јавној расправи која је у фебруару прошле године одржана у две општине на северу Косова Срби су побунили против експропријације називајући процес нелегалним и тада су поднесене тужбе надлежном суду у Приштини.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button