Vlajić: Odluka Suda o eksproprijaciji mala pobeda pravde nad nepravdom ali tu nije kraj

Advokat Nebojša Vlajić kaže da je presuda Odeljenja za upravna pitanja Osnovnog suda u Prištni, kojom je poništena odluka Vlade o eksproprijaciji zemljišta u privatnom vlasništvu Srba u opštini Leposavić i Zubin Potok, mala pobeda pravde nad nepravdom koju su instsitucije sprovodile nad vlasnicima parcela.

Vlajić ne veruje da je ovde kraj niti da će se izvesno moći očekivati da će prava vlasnika i građana biti poštovana. Međutim, ukoliko želi da nastavi postupak eksproprijacije Vlada u Prištini moraće da donese novu odluku, i taj postupak će, ističe, morati da bude zakonit.

Vlasnici parcela na kojima su bez dozvole, znanja i javne rasprave, izgrađene baze takozvane specijalne policije zahevaju da se postupak vrati u pređašnje stanje. Vlada u Prištini moraće da dokaže da zaista postoji javni interes za oduzimanje zemljišta čiji su vlasnici Srbi.

„Ja sam ubeđen da javnog interesa nema jer se grade vojne i policijske baze u čisto srpskim selima i čisto srpskim sredinama, a građani to ne žele, a ako oni to ne žele onda nema ni javnog interesa.  Ukoliko se samo ta činjenica bude poštovala Vlada će od ove eksproprijacije odustati“, veruje Vlajić.

Ističe da pitanje eksproprijacije zemljišta više nije pravno već da je političko pitanje dodajući da tamo gde politika umeša svoje prste argumenti nemaju nikakvog značaja.

Sada je lopta u dvorištu Vlade u Prištini koja je dužna da preduzme naredni korak. Na njima je da poštuju pravo, odnosno da postignu go ili da poštuju nepravo i nepravdu, kako je do sada bilo i da opet sebi daju autogo“, rekao je Vlajić.

Za potrebe izgradnje policijskih baza oduzeto je zemljište u vlasništvu Srba u katastarskim zonama Šaljska Bistrica, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić kao i Brnjak, Velji Breg, Banje, i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok. Na javnoj raspravi koja je u februaru prošle godine održana u dve opštine na severu Kosova Srbi su pobunili protiv eksproprijacije nazivajući proces nelegalnim i tada su podnesene tužbe nadležnom sudu u Prištini.

I.M.

Povezani članci

Back to top button