Врапци исто цвркућу већ 1500 година

Врабац на слици је обичан домаћи врабац, птица станарица, с којом се свакодневно сусрећемо. Када је лепо време уме да нас пробуди њихов цвркут и најави сунчан дан. Признаћете то је најлепше буђење које у хладним, тмурним и малговитим зимским данима и те како фали.

А да ли сте чули за мочварног врапца?

Ови врапци цвркућу истих неколико мелодија више од 1500 година, преноси часопис Наука.

Проналасци су резултат анализе песама 615 одраслих мочварних врабаца пронађених у шест различитих области на северозападу Сједињених држава. Истраживачи су открили да млади мочварни врапци покупе ове песме од одраслих којима су окружени и могу да имитирају ове тонове са невероватном прецизношћу.

„Успели смо да покажемо да мочварни врапци веома ретко праве грешке када уче своје песме, и не уче их насумично; они бирају песме које су уобичајене, пре него оне које су ређе заступљене”, рекао је за Националну географију биолог Роберт Лаклан, главни аутор ове студије.

Другим речима, ове птице не имитирају сваку песму коју одрасли смисле. Уместо тога, они запамте оне које најчешће чују. Уз помоћ софтвера за акустичку анализу, истраживачи су разложили сваку појединачну ноту песама врабаца — 160 различитих слогова укупно — и открили да само 2 процента врабаца испадају из норме. Они су потом користили статистички метод да утврде како су се песме развијале кроз време. Користећи снимке из 2009. и седамдесетих година прошлог века, успели су да процене да су најстарије песме мочварних врабаца у просеку настале пре 1537 година.

Посвећеност мочварних врабаца прецизности издваја ову врсту од осталих птица певачица. „Међу птицама певачицама, јасно је да неке врсте птица уче прецизно, попут мочварних врабаца, док остале ретко науче прецизно све делове песме демонстратора”, кажу истраживачи.

Према „Водичу о северноамеричким птицама”, мочварни врапци су слични осталим врапцима. Обично се налазе у мочварама широм североистока и централног запада, као и у већем делу Канаде. Познати су по продорним нотама позива и могу одговорити посматрачима птица који праве гласне звуке шкрипања у њиховом станишту.

Ово је само још једна потврда колико је животињски свет невероватан и разнолик. У сваком случају мораћемо да сачекамо лепо време како би могли да уживамо у цвркуту врабаца, а до тада, првих топлих дана, нека нас греје слика врапца из богате архива Николине Васић.

Портал Ризница објављује тренутке у времену које је Николина Васић овековечила објективом свог фотоапарата. Николина је рођена 22. 05. 2001. у Косовској Митровици, а живи и ствара у Племетини код Обилића.

Студент је прве године графике на Факултету уметности из Приштине који је измештен у Звечану.

Последњих седам година бави се фотографијом. Каже да је свака фотографија прича за себе, те стога воли да испод њих дода одговарајући цитат или мисао.

Повезани чланци

Back to top button