Вучић: По питању КиМ остајемо при црвеним линијама

Председник Александар Вучић изјавио је  да ће се у понедељак на састанку у Бриселу држати црвених линија о питању Косова и Метохије, о којима је говорио у Скупштини Србије – ма шта да буде и ма како да буде.

Александар Вучић је на отварању Сајма туризма у Београду, на питање новинара да ли ће у понедељак у Бриселу, с обзиром на поруке из ЕУ да се очекује нека врста прихватања француско-немачког предлога, Србија остати на ранијим црвеним линијама, подсетио на ставове које је изнео у Скупштини.

„Све што сам рекао у Скупштини, а разумем вашу бригу и много тешких ноћи је пред нама, јесте да ће се Србија држати онога што сам говорио у Народној скупштини – ма шта да буде и ма како да буде“, поручио је Вучић.

Обраћали смо се свим међународним званичницима због нелегалних база на северу КиМ.

Председник је изјавио да су се наша држава и он лично обраћали свим међународним званичницима усмено и писаним путем због нелегалне изградње база на северу КиМ, као и да је и сам слао та писма.

„Да, лично сам то радио у разговору и с људима из Кфора и с Мирославом Лајчаком и Борељом и свим међународним представницима с којима сам разговарао. Буквално са свима, а у писаној форми од Српске листе до Канцеларије за КиМ, буквално на све адресе смо то слали“, рекао је Вучић.

Додао је да је и лично потписао више тих писама, као и писма која су била упућена представницима држава које нису признале самопроглашену независност КиМ.

„Или ћете да приступите ЗСО или хвала вам, нема ту велике филозофије“ 

На питање да је Мирослав Лајчак доставио списак и Београду и Приштини о неиспуњеним захтевима из 2013. године, Вучић је рекао да није ништа, али да ће ваљда добити нешто до понедељка.

„Рећи ће да није завршено око енергетике, да ли ће да дају лиценцу или одузимају лиценцу за дистрибутивна права, а сви знају да је суштина Заједница спрских општина – или ћете да приступите ЗСО или хвала вам, нема ту велике филозофије“, рекао је Вучић.

Оценио је да је у питању представа у којој суштински притисак иде према Србији.

„Наравно да ћемо бити изложени притисцима и да наша ситуација није једноставна и ово је притисак на Србију, а није први пут у историји нити у претходних 10, 11 година“, рекао је Вучић.

Истакао је да мора да се чува мир и да будемо спремни на компромисе, али и да „Србију никоме не дамо“.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button