Зоран Ђокић осуђен на 12 година затвора – пресуда дубоко погрешна и неправична тврди Љубомир Пантовић

Судско веће Специјалног одељења Основног суда у Приштини осудило је на 12 година затвора Зорана Ђокића из Пећи за ратни злочин и кршење обичаја рата. Адвокат Љубомир Пантовић тврди да је пресуда неправична јер је главни сведок и једини очевидац злочина идентификовао другу особу, а не Ђокића.

Према наводима суда Ђокић је извршио кривично дело ратни злочин против цивилног становништва на основу кривичног закона СФРЈ, Женевске конвецније из 1949. године, њеног додатка из 1977. као и према више чланова Кривичног закона Косова.

Суд га је прогласио кривим одредивши му казну затвора у трајању од 12 година у коју је урачинато и време проведено у притвору. Даље се наводи да се окривељном продужује притвор до правоснажности пресуде али не дужи од изречене осуде.

Суд је уважио доказе сведока и на основу њих оптужио Ђокића за прогон цивила, не само у насељу „Кристал“, већ и у насељу код солитера у Пећи.

У Пресуди је назначено да је Ђокић  са неидентификованим криминалним групама, пуцао у аутомобил Љутфана Хазираја у коме је била породица његовог брата, при чему су рањена двојица малолетника. Уважене су и изјаве сведока на основу којих је Ђокић у периоду од 29. 3. 1999. године учинио и друго кривично дело. Он је, како се наводи у пресуди, у пећком насељу “Солитер”, са групом неидентификованих лица у полицијским униформама упао у неколико кућа и претио оружјем албанским породицама да морају да напусте куће при чему је у једној и подметнут пожар.

Пантовић: Главни сведок тужилашта и једини очевидац идентификовао другу особу да је извршила злочин

Ђокићев правни заступник адвокат Љубомир Пантовић каже да је пресуда Судског већа Специјалног одељења Основног суда у Приштини дубоко погрешна и неправична те да је у сукобу са свим изведеним доказима у овом предмету али и са правом окривљеног да има правично суђење.

“Рећи ћу да је главни сведок тужилаштва и једини очевидац ратог злочина за који је Зоран Ђокић осуђен идентификовао другу особу да је извршила овај злочин, а не Зоран Ђокић. У нормалним околностима Зоран Ђокић не би био ни оптужен, овде видите и да је осуђен на једну дугогодишњу драконску казну затвора. Нажалост, овде нема нормалних околности кад су суђења ове врсте у питању”, рекао је Пантовић.

Косовско правосуђе није оспособљено да суди на фер начин, правићемо УНМИК и ЕУЛЕКС судије од блата

Пантовић оцењује да је судство на Косову дошло у ситуацију у каквој је било пре 21. годину када је УНМИК одлучио да локалне судије не могу да суде ову врсту дела, па су стога УНМИК судије биле већина у судећим већима.

„УНМИК судија више нема и ја сам више пута рекао – правићемо их од блата. Заиста штета што их нема и мислим да су прерано отишли. Косовско правосуђе није оспособљено или није вољно да ову врсту кривичних дела суди на фер начин, напротив, суди се на овакав начин какав сам навео о под разним другим утицајима”, устврдио је Пантовић.

Додао је да ће по добијању пресуде у одговарајућем року поднети жалбу Апелационом суду Косова и да не постоје инструменти ни правна средства који би се поводом пресуде Ђокићу могли искористити ван Косова.

Суђењу Зорану Ђокићу присуствовала је и његова сестра Јелена. Видно узнемирена и потресена због пресуде, одбила је да даје било какву изјаву медијима.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button