Бивши празник, бивше заједничке државе – данас је Дан Републике

Дан Републике, 29. новембар, који се увелико прослављао у свим републикама СФРЈ, званично је установљен 1945. године. Празновао се све до распада Југославије, а у Србији све до 2003. године. На овај дан ђаци прваци традиционално су полагали пионирску заклетву са плавом „титовком“ на глави и црвеном марамом око врата. Како се празновало неколико дана, у време празника је углавном организован свињокољ, тако да многе празник подсећа на мирис чварака и свежег меса.

Године 1943. у Јајцу у БиХ током Другог светског рата одржано је Друго заседање Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије конституисало АВНОЈ као врховно законодавно и извршно представничко тело народа Југославије и установило Национални комитет ослобођења Југославије.

Одлучено је и да се Југославија изгради на демократском, федеративном принципу као заједница равноправних народа, а краљевској влади у избеглиштву је забрањен повратак у земљу.

Две године касније, истог датума, у Југославији је укинута монархија и сва права краља Петра Другог Карађорђевића. Уставотворна скупштина је усвојила декларацију о проглашењу републике, према којој је Југославија „савезна држава републиканског облика, заједница равноправних народа који су слободно изразили своју вољу да остану у Југославији“. Овај дан проглашен је даном Републике који се свечано обележавао у читавој Југослвији.

Дана 29. новембра 1945. године Југославија мења име у Федеративна Народна Република Југославија, док је 1963. године коначно променила име у Социјалистичка Федеративна Република Југославија. Главни град СФРЈ био је Београд.

За разлику од осталих европских социјалистичких земаља, СФРЈ никада није била чланица Варшавског уговора, и одржавала је блиске везе са западним владама. СФРЈ је била оснивач и један од најважнијих чланова Покрета несврстаних. СФРЈ је била земља самоуправног социјализма, са једнопартијским делегатским системом представљања, планском привредом и специфичним системом радничког самоуправљања.

Социјалистичка Федеративна Република Југославија је неколико пута кроз своју историју мењала назив:

од другог засједања АВНОЈ-а (29. новембар 1943) новопроглашени назив државе је Демократска Федеративна Југославија (скраћено ДФ Југославија или ДФЈ)

када је званично укинута монархија и проглашена република декларацијом Уставотворне скупштине од 29. новембра 1945. новопроглашени званични назив државе је постао Федеративна Народна Република Југославија (скраћено ФНР Југославија или ФНРЈ)

Уставом од 7. априла 1963. држава је променила назив у Социјалистичка Федеративна Република Југославија (скраћено СФР Југославија или СФРЈ)

У доба постојања комунистичке Југославије називали су је Нова Југославија, да би је разликовали од претходне, старе тј. Краљевине Југославије.

Повезани чланци

Back to top button