Бомбардовање Лесковца, савезници побили више људи од Немаца

Авијација западних савезника у Другом светском рату је 6. септембра 1944. године тешко бомбардовала Лесковац.

Немачку војну силу није ослабило ово бомбардовање – као ни у случају бомбардовања Београда, Подгорице, Смедерева, Никшића, Ћуприје, укупно 25 градова у Србији и Црној Гори пред крај рата је нападнуто из ваздуха, а гађани су и разарани углавом цивилни циљеви.

Током бомбардовања Лесковца погинуло је више од 1.600 српских цивила, а центар града је потпуно разрушен.

Савезничко бомбардовање Лесковца део је операције „Ратвик“ коју су извели савезничко ваздухопловство и додељене јединице НОВЈ, са циљем да се униште виталне комуникације за повлачење немачких јединица (групе армија „Е“).

Бомбардовање је започело око 12 часова, 6. септембра 1944. године (на дан рођења Краља Петра II). Постоје веродостојна документа која упућују на закључак да је лично Коча Поповић, планирао бомбардовање Лесковаца и других градова јужне Србије, заједно са генералом Фицрој Меклејном. Меклејн се састао са Кочом Поповићем на планини Радан.

Разорно бомбардовање изведено је са око 28 америчких бомбардера у пратњи 20 ловаца. Тога дана на Лесковац је бачено 69 тона бомби. Будући да је био рођендан Краља Петра, у Лесковцу је било много света. Број жртава у граду који  је тада бројио близу 28. 000 становника, никад тачно није утврђен, а по проценама великог броја историчара креће се од 4000—7000.

Уништено је неколико квартова, порушено 1840 објеката (централно језгро града, Соколски дом, хотели…)

Према партизанским извештајима у савезничком бомбардовању града погинуло је 1.000 грађана, 500 Немаца, 200 четника, 300 добровољаца, док је према четничким изворима 2.000 мртвих и велики број рањених Лесковчана.

Сумњу у сврсисходност ове акције, изнео је и сам генерал Фицрој Маклејн, који ју је са оближњег брежуљка посматрао.

Према веродостојним историјским подацима, али и сведочењима преживелих Лесковчана, лако се могло утврдити да у Лесковцу тога дана није било концентрисано 20.000 непријатељских војника, од којих 15.000 Бугара, како је писало у заповести особљу авиона за бомбардовање Лесковца. Немаца је у граду било, али тек неколико стотина.

Поређења ради, у бомбардовању Београда 27. марта 1944. погинуло је 1161 лице а рањено 1468, порушено 687 објеката (Београд је бомбардован у више наврата). У бомбардовању Подгорице, погинуло је 2.000. Тито је забранио бомбардовање Загреба и околине, као и бомбардовање Љубљане. У првом савезничком бомбардовању Ниша, погинуло је око 700 људи.

После рата није смело да се говори о савезничком бомбардовању Лесковца. Први споменик (спомен-чесма) жртвама савезничког бомбардовања 1944, подигнут је тек 1991. године.

Повезани чланци

Back to top button