Дан одлуке о присједињењу Црне Горе Краљевини Србији

Велика народна скупштина у Подгорици је 26. новембра 1918. године одлучила да се са престола збаце Петровићи Његоши и да се краљевина Црна Гора присједини краљевини Србији.

Велика народна скупштина српског народа у Црној Гори, познатија под називом Подгоричка скупштина, била је народно представништво Црне Горе по завршетку Првог свјетског рата. Заседала је од 24. до 29. новембра 1918. године у Подгорици.

 Њене најпознатије одлуке биле су: збацивање краља Николе и династије Петровића Његоша у корист династије Карађорђевића, уједињење Црне Горе са Краљевином Србијом и исказивање подршке уједињењу свих Срба, Хрвата и Словенаца у јединствену југословенску државу.

Ове одлуке, које су биле од историјског и далекосежног значаја, представљале су вољу већег дела народа у Црној Гори, али са њима се нису слагале присталице свргнутог краља Николе, што је недуго потом довело до нових политичких заплета. Скупштина је такође изабрала и посебан Народни одбор, коме је поверено вршење извршне власти. Предсједник скупштине био је Саво Церовић.

Постоје одређене идентитетске сличности Црне Горе под аустроугарском окупацијом, фашистичке квислиншке творевине Црне Горе из 1941. и данашње Црне Горе. У све три Црне Горе је укинута тробојка, а у последње две званична застава Црне Горе постаје црвени ратни барјак.

Године 1917. забрањује се употреба српске тробојке у Црној Гори. Званична застава Црне Горе 1941. године постаје војничка застава краља Николе, а данашња има и жутог (златног) орла, иако су све заставе Црне Горе (са орлом) имале увек белог орла, који је у црногорској штампи често називан Душановим.

Црногорски сабор, који се састао на Петровдан 1941. укинуо је одлуке Подгоричке скупштине, а то је урађено и 1945., 2006. и 2018. године.

И онда и данас се говорило о окупацији Црне Горе од стране Србије, а данас се говори и да су Срби окупирали Црногорце, иако су онда Црногорци били етнички Срби, а црногорска штампа је говорила само о Србијанцима и Црногорцима (баш јер су сви били Срби).

Црногорски Сабор из 1941. године, упутио је телеграм Адолфу Хитлеру у којем се наводи да Црна Гора, која је у акционој сфери фашистичке Италије, успостављена као суверена и слободна држава, упућује своје мисли Хитлеру, у жељи да Осовина и нови европски поредак достигну скору срећну победу.

Повезани чланци

Back to top button