Dan odluke o prisjedinjenju Crne Gore Kraljevini Srbiji

Velika narodna skupština u Podgorici je 26. novembra 1918. godine odlučila da se sa prestola zbace Petrovići Njegoši i da se kraljevina Crna Gora prisjedini kraljevini Srbiji.

Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori, poznatija pod nazivom Podgorička skupština, bila je narodno predstavništvo Crne Gore po završetku Prvog svjetskog rata. Zasedala je od 24. do 29. novembra 1918. godine u Podgorici.

 Njene najpoznatije odluke bile su: zbacivanje kralja Nikole i dinastije Petrovića Njegoša u korist dinastije Karađorđevića, ujedinjenje Crne Gore sa Kraljevinom Srbijom i iskazivanje podrške ujedinjenju svih Srba, Hrvata i Slovenaca u jedinstvenu jugoslovensku državu.

Ove odluke, koje su bile od istorijskog i dalekosežnog značaja, predstavljale su volju većeg dela naroda u Crnoj Gori, ali sa njima se nisu slagale pristalice svrgnutog kralja Nikole, što je nedugo potom dovelo do novih političkih zapleta. Skupština je takođe izabrala i poseban Narodni odbor, kome je povereno vršenje izvršne vlasti. Predsjednik skupštine bio je Savo Cerović.

Postoje određene identitetske sličnosti Crne Gore pod austrougarskom okupacijom, fašističke kvislinške tvorevine Crne Gore iz 1941. i današnje Crne Gore. U sve tri Crne Gore je ukinuta trobojka, a u poslednje dve zvanična zastava Crne Gore postaje crveni ratni barjak.

Godine 1917. zabranjuje se upotreba srpske trobojke u Crnoj Gori. Zvanična zastava Crne Gore 1941. godine postaje vojnička zastava kralja Nikole, a današnja ima i žutog (zlatnog) orla, iako su sve zastave Crne Gore (sa orlom) imale uvek belog orla, koji je u crnogorskoj štampi često nazivan Dušanovim.

Crnogorski sabor, koji se sastao na Petrovdan 1941. ukinuo je odluke Podgoričke skupštine, a to je urađeno i 1945., 2006. i 2018. godine.

I onda i danas se govorilo o okupaciji Crne Gore od strane Srbije, a danas se govori i da su Srbi okupirali Crnogorce, iako su onda Crnogorci bili etnički Srbi, a crnogorska štampa je govorila samo o Srbijancima i Crnogorcima (baš jer su svi bili Srbi).

Crnogorski Sabor iz 1941. godine, uputio je telegram Adolfu Hitleru u kojem se navodi da Crna Gora, koja je u akcionoj sferi fašističke Italije, uspostavljena kao suverena i slobodna država, upućuje svoje misli Hitleru, u želji da Osovina i novi evropski poredak dostignu skoru srećnu pobedu.

Povezani članci

Back to top button