Дом културе: Положај жена и патријархалне вредности унутар заједнице Горанаца

Трибина „Положај жена и патријархалне вредности у горанској заједници на Косову и Метохији у изолованим срединама“ у оквиру пројекта „Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“ биће одржана у понедељак, 12. oктобра текуће године у 19:00 часова у Дому културе у Грачнаици,

О положају жена и патријархалним вредностима у горанској заједници на Косову и Метохији у изолованим срединама говориће др Јадранка Ђорђевић Црнобрња, виши научни сарадник у Етнографском институту САНУ и Зећир Зурапи представник горанске заједнице.

„Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“ је пројекат са којом желимо да укажемо на свакодневно присуство страха у свим друштвеним, социјалним аспектима живота у затвореном гетоизираном окружењу, који је ранијих година реализован  низом трибина на којима су психолози, психоаналитичари, универзитетски професори из области историје, социологије, књижевности, сликарства и др. говорили о страху као феномену са којим живимо и са којим се сусрећемо“, саопштавају организатори.

Овогодишњи пројекат посвећен је Горанцима и требало би да одговори на нека важна питања као што су: Какав је положај жена у горанској заједници на Косову и Метохији?, Несигурност као покретач и ограничавајући фактор у гето култури горанске заједнице? Развој културе у горанској заједници на Косову и Метохији услед гетоизације? Социјализација као страх од промене?

Из Дома културе наглашавају да ће број посетилаца бити ограничен док ће се на улазу мерити температура и обављати дезинфекција.

Пројекат „Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“ реализује се уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Повезани чланци

Back to top button