Доња Брњица: Увредљиви графити упућени Србима

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду српске куће у Доњој Брњици. Мештани овог, мешовитог села кажу да је ово учестала појава.

На зиду куће Станоја Димитријевића, која се налази на педесетак метара од цркве у овом селу, црном бојом исписани су графити са увредљивим псовкама на албанском језику. Како је потврђено у кући нико не живи, власник је преминуо, а поруке су јутрос приметиле комшије.

Осим на зиду, увредљиве поруке против Срба исписане су и на асфалту и бандери потврдили су Ризници Срби из овог места.

Један од мештана овог, некада етнички српског села (име познато редакцији) каже да је исписивање увредљивих графита овде редовна појава.

Фото: Косово и Метохиј – Фејсбук

„Сигуран сам у то да су ово урадила деца и они то често пишу, а поруке су или УЧК или „шкије“  што је погрдан назив за Србе, испричао је Србин из Доње Брњице који је желео да због безбедности остане анониман.

Он каже да свака исписана порука узнемирујуће делује на преостале Србе али да је добро да су мештани суздржани јер, како каже, Албанци у селу очигледно желе да испровоцирају сукобе преко деце.

Фото: Косово и Метохија – Србија

Додаје да су пре неколико година, када је неко од српске деце на улазу у селу исписао графит „Ово је Србија“  сјатиле бројне патроле косовске полиције испитујући мештане ко је то могао да учини.

„Та порука је тада наводно много „узнемирила“ албанско становништво, зато ће ова порука да остане незабележена и непримећена. Таква је правда на Косову“, испричао је овај Србин.

У Доњој Брњици се у последњих десетак година омасовила продаја српских кућа и имања. Пре рата је овде живело више од 1.500 Срба данас их је једва 350.

И.М.

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button