Крај темеља цркве Светог Илије у махали Бошњак (видео)

Педесетак Срба из Јасеновика код Новог Брда и оближњих села и засеока, резањем славског колача подно темеља древне цркве у махали Бошњак, обележили су празник Светог Илије.

Махала Бошњак у којој се налазе темељи древне цркве посвећене Светом пророку Илији још пре 14 годинина остала је празна. Када се Петкана Симоновић упокојила засеок је изгубило своју последњу мештанку, а манастириште подно засеока, бакицу која се марљиво бринула да се свето место не заборави. Старица је, како су нам испричали Срби из околних места, редовно за празнике, а особито за Светог Илију громовника обилазила црквиште, палила кандило и свећу како би се Божји дом осветлио пламеном воштанице и замирисао мирисом тамјана.

После Петканине смрти, махала Бошњак је опустела. Са куће у којој је живела однесени су и прозори и врата. Да је ту некада битисала старица, која се бринула о темељима цркве, подсећа само струк босиљка остао да виси на зиду собе где је упокојена за живота боравила.

Свето место није заборављено и препуштено зубу времена зашта су се постарали Петканин унук Зоран Стајковић са супругом Иваном, Бобан Филић и Срби из села Јасеновик и засеока Бољевце.

Подно темеља древне цркве и столетног буковог стабла извире питка вода, ови вредни људи направили су трем где се већ шест година редовно окупљају колачари и њихови гости.

Старији мештани тврде да откад знају за себе памте и цркву која је метох манастира Драганац о чему сведоче и топоними у њеној близини па се, кажу, околне њиве и шуме називају драганачким.

Да упале свећу и помоле се Светом Илији за здравље овде су људи долазили са свих страна и од памтивека, причају тамошњи Срби.

Паљењем свећа и остављањем новца крај икона на импровизованом олтару, локални Срби који пешице, аутомобилима или на тракторима долазе са свих страна, овде су, кажу, како би се помоле за здравље, искажу част и поштовање Светом Пророку Илији, а домаћинима славе честитају празник.

Игор Филић родом је из ових крајева, живи у Јагодини и потрудио се да са својом породицом као домаћин славе буде на висини задатка.

Парох из Бостана отац Стево Митрић пререзао је колач. Новинарка приштинског Јединства Соња Ивковић симболичним преузимањем дела колача прихватила и обавезу да наредне године буде домаћин славе.  

За манастириште крај Бошњака у народу се испредају разне приче и легенде. Једна од њих је да су се на месту код цркве у ровини коју је направио извор сакрили мештани од Турака и Бугара. У тишини су провели неколико дана све док опасност није прошла. Зато се Срби из овог краја за Светог Илију окупљају ту и у тишини, без песме и игре прослављају Светог Илију.

Ни Турци, а ни Бугари ове крајеве одавно не походе, све је остављено Србима и њиховим комшијама Албанцима.

Срба у засеоку Бошњак више нема. Легенда о настајању засеока и даље живи код локалног становништва. О томе како је „нестао“ и да ли се српска земља и овде будзашто продаје, нерадо се говори. Било како било, празнике ваља празновати о муци и јаду бар тог дана не веседити.

Међутим, да ли ће се прича о баки Петкани и црквишту које је обилазила, преносити и препричавати или ће бити преиначена у легенду коју ће свако тумачити, одузимати од ње и додавати онако како му се буде прохтело зависиће искључиво од тамошњих Срба, како што и све остало зависи само од њих, почев од тога како се празнује и поштује светац до онога како се односе према ономе што им је неко оставио у наслеђе.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button