Грачаница у жутој зони: Новим мерама ограничено кретање, рад продавница и угоститељских објеката, окупљања у групама

Општина Грачаница се налази у жутој зони и према саопштењу Кризног штаба, сутра (13. новембар) од 18 часова ступају нове мере против ширења коронавируса, које ће важити наредне две недеље.

Према степену ризика од ширења вируса, новим мерама су општине на Косову подељене у три зоне: зелену – са ниским ризиком, жуту – средњим ризиком и црвену – високим ризиком.

Према наведеној класификацији,л општина Грачаница налази се у жутој зони, међу општинама са средњим степеном ризика од ширења заразе Ковид-19.

Особама старијим од 65 година ограничава се кретање на два пута дневно и то у периоду од 6 до 10 часова преподне и од 16 до 19 часова поподне. Ван тог периода могу да се крећу ради хитних и здравствених потреба.

Забрањују се сва јавна окупљања укључујући семинаре, радионице, свадбе и породична славља, верске церемоније и активности (осим уже породице).

Мерама је ограничено окупљање људи на максимално пет особа на отвореном простору, односно парковима и другим јавним површинама.

Све јавне и приватне институције обавезне су да на улазима поставе видљиве знакове мера која треба да се поштују, попут обавезног ношења маски, одржавања дистанце и слично.

Рад економских субјеката (трговинских, угоститељских и слично) дозвољен је у периоду од 5 до 18 часова, док су након тог времена дозвољене услуге доставе и за понети.

Новим мерама и даље је забрањен рад сточне пијаце.

Јавни превозници су у обавези да рад обављају преполовљеним капацитетима. Делимично, односно уз коришћење 30% капацитета, дозвољене су културне активности, док је рад теретана ограничен је на 40% капацитета.

Дозвољене су и спортске активности у отвореним и затвореним просторима, тренинзи и такмичења у индивидуалним спортовима. Тренинзима може да присуствује до 20 особа, док на такмичењима може учествовати до 50 особа.

На грађане је апеловано да се придржавају препоручених мера против Ковид-19 – да обавезно носе маске, да поштују физичку дистанцу и да редовно одржавају хигијену.

Поштовање препоручених мера контролисаће општинска инспекција заједно са полицијом.

Завод за јавно здравље Косова: 733 заражена Ковидом 19

На Косову је у последња 24 часа лабораторијском анализом утврђено присуство коронавируса код 533 особе док су четири особе умрле од последица заразе, наводи се у дневном извештају Националног института за јавно здравље.

Од последица коронавируса умрло је четворо људи, по један у Дреници, Приштини, Штимљу, Србици. У односу на претходни да излечено је 137 пацијената.

Повезани чланци

Back to top button