Nastavlja se pritisak i hajka na jedinu Srpkinju u Đakovici: Obijen stan Dragice Gašić

Nepoznati počinioci obili su i isprevrtali stan jedine srpske povratnice u Đakovicu, Dragice Gašić, saopštava danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju dodajući da se nastavlja sistemski progon naše jedine povratnice u Đakovicu, Dragice Gašić.

Dragica je danas, po povratku iz Kline i posete sestri, zatekla obijen i ispreturan stan, ukradeni su joj sigurnosna kamera i ruter za internet, uz druge lične stvari i hranu koju je dobila.

„Maltretiranje koje Dragica doživljava iz dana u dan direktna je posledica političkih poruka iz Prištine i albanske javnosti u kojoj se kao problem percipira povratak ove Srpkinje u svoj stan i Đakovicu, ali ne i pretnje klanjem, kamenovanje kojima je neprekidno izložena“, saopštava Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dodaje se da Dragici nisu samo oduzeta blindirana vrata koja joj je Kancelarija za KiM obezbedila nego joj se uskraćuju i osnovna ljudska prava, brani da kupi hleb ili osnovne životne namirnice, a vlasti u Đakovici pokušavaju i pravnim nasiljem da joj oduzmu stan.

„Očigledno su oni koji su Dragici zabranili da ugradi blindirana vrata, želeli da joj po ko zna koji put nacrtaju metu na čelu i njihove pretnje su se ostvarile. Gde je bila Kosovska policija da čuva Dragičin stan? Gde su bile međunarodne misije?

Šta još Dragica treba da doživi i preživi, da bi joj se omogućio opstanak u Đakovici? Dokle će Dragica Gašić biti meta ekstremista? Ovo su sve pitanja na koja ni međunarodna zajednica, niti vlasti u Prištini ne pružaju odgovor, ali mi nećemo prestati da ih postavljamo i skrećemo pažnju celokupne javnosti na probleme Dragice Gašić“.

Kancelarija saopštava da će o najnovijem incidentu obavestiti Brisel, ali i međunarodne misije koje deluju na prostoru Kosova i Metohije, te da će Dragici nadoknaditi svu štetu koju je pretrpela i pomoći joj svim raspoloživim resursima da se izbori za svoje pravo na povratak, ostanak i opstanak na Kosovu i Metohiji.

Povezani članci

Back to top button