Омбудсман: У току пандемије појачано насиље у породици- потребна блиска сарадња свих водећих институција и друштва уопште

Косовски Омбудсман Хиљми Јашари подсећа институције на њихове обавезе да жртвама насиља пруже адекватну и непосредну заштиту. Омбудсам је ово изјавио поводом Међународног дана против насиља над женама, а у циљу подизања свести јавности.

Насиље над женама и девојкама широко је распрострањени облик кршења људских права. Подаци показују да је свака трећа жена на свету била жртва породичног насиља, а починилац насиља често је мушкарац из уже породице жртве.

Током периода ширења пандемије и мера које су прописане и постављене од стране Министарства здравља, институција Омбудсмана је обавештена о повец́ању броја пријава случајева насиља у породици.

Омбудсман такође истиче да ограничења кретања током пандемије Ковид 19, и пораст насиља над женама обавезују косовске власти да у будућности предузимају кораке како би обезбедиле да дом поново не постане место страха за жене и девојке.

Омбудсман наглашава да је потребна блиска сарадња водећих институција, цивилног друштва и друштва уопште, како би се спречило насиље над женама и како би се постигао заједнички став и заједничко мишљење да је насиље над женама неприхватљиво и недопустиво.

Укључивање Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истамбулска конвенција) у Устав Косова, Омбудсман такође сматра позитивним кораком у спровођењу његове препоруке од стране Скупштине Косово и нада се да ц́е ова радња у будућности имати позитиван ефекат на борбу против насиља над женама. Конвенција описује насиље над женама као „кршење људских права“ и као „облик дискриминације“.

Омбудсман позива све грађане да пријаве насиље у породици властима, како би се институцијама пружила могућност да поступају у складу са постојећем законском основу и током пандемије.

Повезани чланци

Back to top button