Први послератни документарац о злогласном логору Јасеновац

Деветог августа 1945. године развијен је први документарни филм снимљен у Југославији после Другог светског рата – документарац „Јасеновац“.

Потресно сведочанство о злочинима усташа у највећем концентрационом логору на Балкану режирали су Густав Гаврин и Коста Хлавати, који су написали и сценарио.

Нечувене страхоте, којима су били изложени заточени Срби, Јевреји и Роми, реконструисане су помоћу фотографија пронађених у запљењеним њемачким и хрватским архивама и код појединаца.

Иако је Други светски рат формално завршио 1945. године, филмска продукција имала је сва обележја „партизанске“ кинематографије. С дужином од 450 метара, филм је завршен у кратком времену и представљао је узнемирујуће сведочанство о злочинима почињеним у злогласном логору снимљеном само неколико дана након ослобађања логора.

Филм је проудцириала Филмска компанија Демократске Федеративне Југославије, Регионални одбор за Хрватску, Филмско Предузеће ДФЈ. Екипа на филму били су Хрвати. Директори фотографије и кинематографије били су Борис Рудман, Хуго Рибарић, Октавијан Милетић и Сергије Тагатз.

Уредник филма био је М. Сеидл. Филм Јасеновац првобитно је снимљен у 35 мм филму исастоји се од 427 метара филма.

Повезани чланци

Back to top button