Prvi posleratni dokumentarac o zloglasnom logoru Jasenovac

Devetog avgusta 1945. godine razvijen je prvi dokumentarni film snimljen u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata – dokumentarac „Jasenovac“.

Potresno svedočanstvo o zločinima ustaša u najvećem koncentracionom logoru na Balkanu režirali su Gustav Gavrin i Kosta Hlavati, koji su napisali i scenario.

Nečuvene strahote, kojima su bili izloženi zatočeni Srbi, Jevreji i Romi, rekonstruisane su pomoću fotografija pronađenih u zapljenjenim njemačkim i hrvatskim arhivama i kod pojedinaca.

Iako je Drugi svetski rat formalno završio 1945. godine, filmska produkcija imala je sva obeležja „partizanske“ kinematografije. S dužinom od 450 metara, film je završen u kratkom vremenu i predstavljao je uznemirujuće svedočanstvo o zločinima počinjenim u zloglasnom logoru snimljenom samo nekoliko dana nakon oslobađanja logora.

Film je proudciriala Filmska kompanija Demokratske Federativne Jugoslavije, Regionalni odbor za Hrvatsku, Filmsko Preduzeće DFJ. Ekipa na filmu bili su Hrvati. Direktori fotografije i kinematografije bili su Boris Rudman, Hugo Ribarić, Oktavijan Miletić i Sergije Tagatz.

Urednik filma bio je M. Seidl. Film Jasenovac prvobitno je snimljen u 35 mm filmu isastoji se od 427 metara filma.

Povezani članci

Back to top button