Радио Грачаница 24 године са нама

Радио Грачаница обележила је 24 године постојања. На пригодној свечаности додељена су признања сарадницима и партнерима овог медија као и представницима локалне власти.

У импровизованом студију, са минимумом техничких услова, без основних помагала за писање вести, остављени и препуштени сами себима, новинари и техничари Радио Приштине покренули су у октобру 1999. године програм Радио Грачанице, тада једини радијски програм на српском језику у централном делу Косова.

На фреквенцији 90,7 MHz 24 године касније, Радио Грачаница, као својеврсни настављач програма на српском Радио Приштине, и даље емитује сигнал.

Радио Грачаница нуди слушаоцима разноврсне програмске садржаје почев од контакт емисија и живих преноса, преко информативних, документарних, културних, спортских, едукативних, забавних и музичких емисија прилагођених свим структурама слушалаца.

„Тражили смо начин како да не останемо без посла и да останемо овде у Грачаници. Имали смо баш много проблема, али радио станица је почела тада са радом“, каже координатор и Главни и одговорни уредник РТВ Грачаница, Дејан Јевтић.

У почетку, била је једино средство информисања становништва у Грачаници и околним селима, и била је, како каже, много више од радио станице.

„Ми смо дисали са тим људима. Делили информације са њима и заједно се борили да овде остане што више народа.“

Од те мале радио станице, израсла је далеко већа медијска кућа која поред радијског, сада публици нуди и телевизиске садржаје, а у функцији је и интернет портал.

Радио Грачаница је задржала, како Јевтић каже,  место најслушаније српске радио станице на Косову и Метохији.

Радио Грачаница се и данас, као и давне 1999.године, труди да своје слушаоце благовремено информише и да им пружи проверене информације директно са терена.

Говорећи о предстојећем, 25.  годишњем венцу, Јевтић напомиње да ће се трудити да подмладе кадар, да запосле што више младих новинара и техничара, али и да техничку опремљеност подигну на виши ниво.

„Посао којим се ми бавимо је од великог значаја за грађанство, за становништво које овде живи. И колико год да има проблема и недостатака, ми се боримо свакодневно за бољу техничку и кадровску опремљеност, за проширење програмске шеме. Народу је потребна информација, али и забава“, додао је Јевтић.

Представници РТВ Грачаница су поводом годишњице оснивања и рада, заслужнима за развој радио и ТВ програма, уручили захвалнице.

(РТС)

Повезани чланци

Повезано
Close
Back to top button