Radio Gračanica 24 godine sa nama

Radio Gračanica obeležila je 24 godine postojanja. Na prigodnoj svečanosti dodeljena su priznanja saradnicima i partnerima ovog medija kao i predstavnicima lokalne vlasti.

U improvizovanom studiju, sa minimumom tehničkih uslova, bez osnovnih pomagala za pisanje vesti, ostavljeni i prepušteni sami sebima, novinari i tehničari Radio Prištine pokrenuli su u oktobru 1999. godine program Radio Gračanice, tada jedini radijski program na srpskom jeziku u centralnom delu Kosova.

Na frekvenciji 90,7 MHz 24 godine kasnije, Radio Gračanica, kao svojevrsni nastavljač programa na srpskom Radio Prištine, i dalje emituje signal.

Radio Gračanica nudi slušaocima raznovrsne programske sadržaje počev od kontakt emisija i živih prenosa, preko informativnih, dokumentarnih, kulturnih, sportskih, edukativnih, zabavnih i muzičkih emisija prilagođenih svim strukturama slušalaca.

„Tražili smo način kako da ne ostanemo bez posla i da ostanemo ovde u Gračanici. Imali smo baš mnogo problema, ali radio stanica je počela tada sa radom“, kaže koordinator i Glavni i odgovorni urednik RTV Gračanica, Dejan Jevtić.

U početku, bila je jedino sredstvo informisanja stanovništva u Gračanici i okolnim selima, i bila je, kako kaže, mnogo više od radio stanice.

„Mi smo disali sa tim ljudima. Delili informacije sa njima i zajedno se borili da ovde ostane što više naroda.“

Od te male radio stanice, izrasla je daleko veća medijska kuća koja pored radijskog, sada publici nudi i televiziske sadržaje, a u funkciji je i internet portal.

Radio Gračanica je zadržala, kako Jevtić kaže,  mesto najslušanije srpske radio stanice na Kosovu i Metohiji.

Radio Gračanica se i danas, kao i davne 1999.godine, trudi da svoje slušaoce blagovremeno informiše i da im pruži proverene informacije direktno sa terena.

Govoreći o predstojećem, 25.  godišnjem vencu, Jevtić napominje da će se truditi da podmlade kadar, da zaposle što više mladih novinara i tehničara, ali i da tehničku opremljenost podignu na viši nivo.

„Posao kojim se mi bavimo je od velikog značaja za građanstvo, za stanovništvo koje ovde živi. I koliko god da ima problema i nedostataka, mi se borimo svakodnevno za bolju tehničku i kadrovsku opremljenost, za proširenje programske šeme. Narodu je potrebna informacija, ali i zabava“, dodao je Jevtić.

Predstavnici RTV Gračanica su povodom godišnjice osnivanja i rada, zaslužnima za razvoj radio i TV programa, uručili zahvalnice.

(RTS)

Povezani članci

Back to top button