Rusija želi da vakcinu protiv korone proizvodi sa Srbijom, Republikom Srpskom i Crnom Gorom

Prvu vakcinu protiv koronavirusa Rusija želi da proizvodi zajedno sa Srbijom, Republikom Srpskom i Crnom Gorom, rekla je Natalija Šatilina, zastupnik ruske kompanije „Smart teh“, prenosi portal Balkanist.

 „Rusija želi da pomogne, kao što je uradila u prvom talasu pandemije, dezinfikovala bolnice, cele gradove, slala lekarske timove. Tako i prvu vakcinu protiv korona virusa želi da proizvodi zajednički sa Srbijom. Ovo što kompanija nudi Srbiji već se odvija u drugim i većim zemljama od Srbije. Zajednička laboratorijska ispitivanja trenutno se obavljaju u Belorusiji, Kazahstanu, Indiji, Venecueli i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, rekla je Šatilina. 

Dodala je da je predlog o saradnji već predstavila nadležnima u Srbiji. 

„Obavešteno je Ministarstvo zdravlja, kontaktirali su me iz kabineta ministra da mi kažu da su primili predlog. Čekam odgovor. Znam da je za to potrebno vreme“, kaže Šatilina i dodaje da su pregovori sa Srbijom prioritet ali da su i Republika Srpska i Crna Gora obavešteni da ovaj predlog saradnje sa Rusijom postoji. 

Šatilina je navela da su stručnjaci iz Rusije sigurni da u Srbiji postoje farmaceutske kompanije koje mogu da odgovore na ovaj izazov. 


Izvor
Balkanist

Povezani članci

Back to top button