Широм Србије по њима се Прилужје препознаје

Талентом, радом, ентузијазмом, вером у себе и жељом да остваре најсмелије снове, а пре свега постигнутим резултатима, млади атлетичари су стали раме уз раме са  колегама свог узраста из најтрофејнијих српских клубова. На атлетским стазама широм Србије и данас се по њима Прилужје препознаје.

После много успеха ученика Основне школе „Вук Караџић“ из Прилужја на школским атлетичарским такмичењима широм Србије, које је предводио професор физичког васпитања Дејан Димитријевић, а на иницијативу тадашњег председника Атлетског савеза Косова  и Метохије, покојног Ратомира Ратка Максимовића 28.10. 2012.године формиран је Атлетски клуб „Прилужје“.

Клуб окупља талентоване пионире и јуниоре,свих категорија и са њима већ девет година постиже изузетне резултате. Mлади атлетичари прославили су и клуб постигнутим резултатима на највећим и најзначајнијим атлетским такмичењима у Републици Србији .

Тиме је Атлетски клуб „Прилужје“  доказао да је ова средина расадник талената за спорт.То је, за сада, и једини атлетски клуб који постоји на Косову и Метохији „јужно од Ибра“.

 О његовог раду од оснивања до  данашњих дана прича Дејан Димитријевић, професор физичког васпитања, тренер и председник Атлетског клуба „Прилужје“. Једном речју, човек од кога све почиње и завршава се у клубу:

„Почело се добрим резултатима и тако наставило. Почели смо практично од нуле. Без икаквих услова,без стазе за трчање, без опреме, реквизита и помагала, без основних услова за тренинг. Пошто клуб функционише при основној школи „Вук Караџић“ користили смо, и тада и сада, спортске полигоне школе на отвореном и спортску салу за тренирање. Од талентованих ученика наше школе, ,издвојена  је група од десетак атлетичара који су практично прва генерација Атлетског клуба „Прилужје“. Међу њима су били, Стефан Минић  који је своје најбоље резултате остварио у АК „Лепосавић“, затим браћа Костићи; Ненад и Никола. Ненад је био првак централне Србије и Косова и Метохије на 100  и 200 метара, Филип Михајловић, који је био одличан средњепругаш, Марко Томић, који је 2014. освојио прву медаљу на државним првенставима за наш клуб, тада бронзу за млађе пионире на првенству Србије у Сенти, на 60 метара. Поменућу и Алексу Машића који и ове године наставља континуитет успешних резултата и напредовања. Ту су и девојке: Миона Терентић, Тамара Ђорђевић, потом  Давид Минић, Тодор Јовановић, Немања Анђелковић и још много младих атлетичара. Тада је мали атлетски клуб, праткично у повоју, без икаквих услова и финансијских средстава, почео да осваја  медаље на свакој трци на којој би учествовао“  прича за Ризницу Дејан Димитријевић.

Успеси се затим ређају: 2015. године на Кросу РТС-а у Зајечару Стефан Машић  са само четири и по године постаје најмлађи победник, у историји, на кросевима РТС-а „Кроз Србију“. У Шапцу, на првенству Србије ,у кросу млађих пионира – полетарци  АК“Прилужје“ освајају сребрну медаљу у екипној конкуренцији.

У Бору 2017.  године на првенству Србије у кросу освојена је бронзана  медаља у екипној конкуренцији, за млађе пионире,  са  најмлађом  екипом на такмичењу.

 У Панчеву 2018. године, на првенству Србије у кросу, млађи пионири АК „Прилужје“ још једном су показали да су у самом врху у Србији, освојивши треће место екипно. Старији пионири тада освајају 5. место, са веома мало заостатка за освајачима медаља.

Опстати на стази успеха

„Клуб  нема редовна финансијска средства и  непрестано, смо у финансијским проблемима. Деца су талентована, вредна и радна, тренирају и у врху су српске атлетике, у својим узрастима, а то изискује за нас много пара. Ова деца, са не баш примереним условима за тренирање, постижу изузетне резултате. Шта би било кад бисмо имали иоле пристојне услове за тренинге и  такмичења по целој Србији. Не знам одакле ћемо обезбедити средстава да би се такмичили у 2021. години и наставили путем успешних резултата.

Захваљујем се на досадашњој помоћи Канцеларији за Косово и Метохију Владе Републике Србије, кафеу „Зеус“и фирми „Голд Чобанка“ Милана-Миме Костића, великом француском хуманитарцу Арноу Гујону, директору ЈП Термоелектране „Косово“ Обилић Драгану Вељићу и ЈП Површински копови „Косово“ Обилић Срђи Ковачевићу и синдикатима тих предузећа, привременом органу за Општину Вучитрн јер без њихове помоћи последњих година не бисмо могли да функционишемо. Ја бих највише волео да неко стоји иза клуба, да имамо  управу која  би се бавила финансијама и свим осталим организационим и егзистенцијалним питањима, а да се ја бавим оним што најбоље знам да проналазим таленте и стварам врхунске атлетичаре ,у њиховом узрасту, и да проширимо наш рад и на околна српска села. Овако, плашим се да ли ћемо моћи да се такмичимо наредне године“, истиче Дејан-Крле Димитријевић, тренер и председник Атлетског клуба „Прилужје“.

На крају додаје „Такође желим да напоменем и изузетну сарадњу са ОАК „Морава“ из Ћуприје на челу са Драганом Здравковићем, некадашњим прваком Европе, државним рекордером и освајачем многих великих одличја, што нам пуно значи на нашем путу успеха на коме представљамо и Прилужје, Општину Вучитрн и Косово и Метохију“.

На првенству Србије у дворани, за млађе пионире, 2019. године Урош Машић осваја сребрну медаљу на 800 метара што је уједно била и прва медаља у дворани за АК „Прилужје“. На том такмичењу Василије Јовановић био је четврти, а Душан Машић шести. На првенству Србије за млађе пионире на отвореном, у Крушевцу АК „Прилужје“ доживљава највећи успех до тад: Урош Машић је освојио златну медаљу чиме је постао шампион Србије за млађе пионире на 800 метара. На крају те године на  првенству Србије у кросу Урош Машић још једном осваја златну медаљу и постаје шампион Србије. .Млађи пионири су на том такмичењу у екипној конкуренцији освојили друго место и сребрну медаљу.

У знаку Алексе Машића

Најуспешнија година од оснивања АК“Прилужје“  2020. у знаку је Алексе Машића.Он је на отвореном првенству Београда у дворани, у јуниорској конкуренцији, у трци на 1 500 метара, освојио златну медаљу. На отвореном првенству Београда, на стази, у трци на 800 метара, иако се није такмичио у својој дисциплини, освојио је бронзану медаљу у веома јакој конкуренцији.

Након тога, на првенству Србије за млађе јуниоре осваја бронзану медаљу на 1 500 метара, са личним рекордом који је тада износио 4:18.21.

То је уједно била и прва медаља за овај клуб у млађој јуниорској конкуренцији на првенствима државе. Након одличних резултата у дворани, Алекса добија позив од селектора репрезентације Србије за наступ на шестомечу, који се одржавао у Истанбулу. Због пандемије вируса ковид-19  сезона је прекинута и сва такмичења су отказана.

Алекса три месеца самостално тренира  у Прилужју, потом двадесетак дана у Крагујевцу, а онда месец дана у Ћуприји са легендом српске атлетике Драганом Здравковићем, што је дало очигледне резултате.

У наставку сезоне Алекса, из трке у трку, поправља своје личне рекорде и добија позив од селектора репрезентације Србије за камп атлетских нада на Копаонику. Потом, на првенству Србије за старије јуниоре, иако још увек млађи јуниор, Алекса осваја треће место резултатом 4:08.88 резултатом са којим се на Балканском првенству могла узети чак и златна медаља. Отказивање европског и балканског првенство за млађе јуниоре било је велика штета за Алексу, јер је у то време био одлично припремљен и у изузетној форми.

 После повреде Алекса је, са недељу дана тренинга, на Отвореном првенству Србије за млађе јуниоре успео да освоји бронзану медаљу на 1 500 метара и на 800 метара истрчи одличан резултат 1:58.27 који, нажалост, није био довољан за медаљу. Алекса се тако,својим резултатима, позиционирао у сами врх атлетичара, јуниора,Србије.

Крајем октобра ове године у Зајечару одржано је првенство Србије у кросу и уједно крос Куп градова. Атлетски клуб „Прилужје“ осваја, бронзану медаљу, у екипној конкуренцији за старије пионире у саставу: Урош Машић, Василије Јовановић и Душан Машић. Такође. на такмичењу крос Куп градова освојен је рекордан број медаља – шест, од чега четири златне и две  сребрне.

Набројали смо само најзначајније резултате, а треба поменути и младе атлетичаре који су будућност овог клуба и који са великим успехом представљају Прилужје широм Србије: Алекса  Машић, Урош Машић, Василије Јовановић, Душан Машић, Милена Здравковић, Дамњан Живић, Михајло Стевић, Тијана Војиновић, Стефан Машић, Марија Стевић, Наташа Живић, Емилија Ракић, Јована Ковачевић, Војин Ковачевић и многи други који тек долазе.

 Иначе освојено је много медаља, диплома, пехара, признања. Из једне сеоске средине централног дела Косова; радом,ентузијазмом, одрицањем, вером у себе и жељом да се остваре атлетски снови, израстао је  успешан  клуб који освојене медаље броји великим бројевима. Клуб који има репрезентативца Србије, шампиона Србије, освајаче медаља са првенстава Србије и који има младост која се бори за клубски амблем на најбољи могући начин.

Драгиша Терентић

Повезани чланци

Back to top button