Стара добра лонгплејка данас слави рођендан

Компанија RCA Viktor представила је 17. септембра 1931. године прву лонг-плеј грамофонску плочу на 33 обртаја у хотелу Savoj у Њујорку.

Лонгплеј грамофонска плоча данас слави рођендан. Пре тачно 89 година у Њујорку компанија RCA Viktor представила је први такав носач звука на 33 обртаја.

Лонгплеј или колоквијално лонгплејка на енглеском значи дуго свирање. Израз се користио за врсту грамофонске плоче, односно аналогни аудио – формат (носач звука) који се састоји од винилне плоче која се на грамофонском уређају окреће 33 обртаја у минути.

Године 1948. у јавности ју је додатно популаризовала америчка дискографска кућа Kolumbija Rekords и од тада је постала стандард дискографску индустрију у целом свету.

За разлику од дотадашњег стандардног формата грамофонских плоча које су омогућавале три до пет минута садржаја по страни, лонгплеј је омогућавао да се на свакој страни налази више од 20 минута музичког садржаја.

Тиме је омогућено да се на грамофонским плочама снимају и изводе остварења класичне музике али и издаје музика других жанрова.  

Све до средине 80-их година, винили су били врло популарни и продавани широм света, али су им нова открића – касете, а затим компакт дискови и дигитална музика временом преузели водећу улогу.

Последњих година грамофонске плоче „узвраћају ударац“ – враћају популарност, а продаја бележи рекорде.

У Великој Британији је, на пример, прошле године продато 4,1 милион винила – за 26 одсто више у односу на 2016. годину – док је у Сједињеним Државама оборен рекорд, пошто је продато 14,3 милиона плоча, за 1,2 милиона више него годину раније.

Повезани чланци

Back to top button