Свечаља: Од почетка године на Косову регистровано близу 2.500 случајева породичног насиља

Приштински министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља је изјавио да je закључно са месецом новмембром од почекта ове године  полиција интервенисала у близу две и по хиљаде случајева насиља у породици.

Током учешћа на конференцији Министарства правде организованој у оквиру кампање “16 дана активизма против насиља на полној основи“  Свечља је упозорио  да насиље на полној основи није приватни већ проблем који захтева брзи и ефикасан одговор  као и третман свих актера у друштву.

“Током 2021. године извештена су 2456 случаја насиља у породици, док су до новембра ове године извештена 2270. Довољно је да се посматрају жртве у овим случајевима како би се схватила хитност са којом се насиље на полној основи треба третирати, рекао је Свечља нагласивши да је од 2270 пријављених случаја током године, чак 1901 у коме су жртве биле  девојке и жене“, нагласио је Свечља.

Каже да је овакво стање нежељена реалност  и позива на брзо деловање и колективно ангажовање како се не би догодило да имамо једну жртву више.

“ У оквиру Полиције Косова успостављени су посебни сектори и јединице са особљем које је едуковано да жртвама насиља у породици пружи заштиту, безбедност и потребне услуге. Делује на централном нивоу у оквиру Сектора за насиље у породици, на регионалном нивоу са овлашћењем службеника одређених за третирање случајева насиља у породици и на локалном нивоу у оквиру полицијских станица“, појаснио је приштински министар унутрашњих послова.

Повезани чланци

Back to top button