Svečalja: Od početka godine na Kosovu registrovano blizu 2.500 slučajeva porodičnog nasilja

Prištinski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je izjavio da je zaključno sa mesecom novmembrom od počekta ove godine  policija intervenisala u blizu dve i po hiljade slučajeva nasilja u porodici.

Tokom učešća na konferenciji Ministarstva pravde organizovanoj u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja na polnoj osnovi“  Svečlja je upozorio  da nasilje na polnoj osnovi nije privatni već problem koji zahteva brzi i efikasan odgovor  kao i tretman svih aktera u društvu.

“Tokom 2021. godine izveštena su 2456 slučaja nasilja u porodici, dok su do novembra ove godine izveštena 2270. Dovoljno je da se posmatraju žrtve u ovim slučajevima kako bi se shvatila hitnost sa kojom se nasilje na polnoj osnovi treba tretirati, rekao je Svečlja naglasivši da je od 2270 prijavljenih slučaja tokom godine, čak 1901 u kome su žrtve bile  devojke i žene“, naglasio je Svečlja.

Kaže da je ovakvo stanje neželjena realnost  i poziva na brzo delovanje i kolektivno angažovanje kako se ne bi dogodilo da imamo jednu žrtvu više.

“ U okviru Policije Kosova uspostavljeni su posebni sektori i jedinice sa osobljem koje je edukovano da žrtvama nasilja u porodici pruži zaštitu, bezbednost i potrebne usluge. Deluje na centralnom nivou u okviru Sektora za nasilje u porodici, na regionalnom nivou sa ovlašćenjem službenika određenih za tretiranje slučajeva nasilja u porodici i na lokalnom nivou u okviru policijskih stanica“, pojasnio je prištinski ministar unutrašnjih poslova.

Povezani članci

Back to top button