Концентрациони логор Бањица, затворен на данашњи дан

Уочи ослобођења Београда у Другом светском рату, 4. октобра 1944. године распуштен је концентрациони логор на Бањици, нацистичко мучилиште и сабирни центар за стрељање и слање на присилни рад у Немачку, који су немачке окупационе власти основале у јуну 1941.

Према непотпуним подацима, кроз логор је прошло нешто више од 23.500 мушкараца, жена и деце, али је на стратишту у Јајинцима, где су логораши одвођени на стрељање, пронађено 68.000 спаљених и 1.400 неспаљених лешева.

Немачке окупаторске власти наредиле су, у јуну 1941, српској квислиншкој управи да формира концентрациони логор у Београду. За смештај логора било је потребно одабрати одговарајући објекат, па је комисија, у саставу од једног гестаповца, Миодрага-Мике Ђорђевића, помоћника управника града Београда и инж. Милана Јањушевића, директора Техничке документације Управе града – одлучила да за логор највише одговара касарна 18. Пешадијског пука, на Бањици.

У касарни бивше Југословенске војске логор је имао двојну немачко-квислиншку управу, али је био под немачком командом. Први затвореници доведени су 9. маја 1941. и затвореници били су Јевреји и Роми, а од 1941. када је Београд проглашен за Јуденфрај углавном противници Недићевог режима, већином заробљени партизани и српски комунисти.

Бањички логор представљао је по својој организацији затвор, који је служио за прихватање заточеника из Србије, који би касније били стрељањи у одмаздама.

Многи затвореници из Бањице били су пребачени у друге концентрационе и радне логоре које су Немци држали под својом контролом у окупираној Европи. Кроз овај логор за време читаве окупације прошло је најмање 23.697 људи, а од тог броја пар хиљада је стрељано на стратишту у Јајинцима. Тачан број жртава никада неће бити познат због тога што је много документације било уништено 1943, а и многа тела која су била покопана на подручју логора била су пребачена на друга места или су била уништена приликом повлачења.

Утврђен је за споменик културе 1984. године.

Повезани чланци

Back to top button