Није све у ракији нешто је и у флаши

Зоран Ђокић (35) из Партеша на оригинална начин продаје ракију коју његова породица производи дуги низ година. Украсне флаше прави из хобија, а производи из Партеша су стигли чак до далеког Јапана, Пољске и Швајцарске.

Свако ко посети Горњи Мораву, која географски почиње у близини Витине, а завршава се подно Гњилана, грех је да се врати, а да не понесе који џак кромпира, главицу купуса, бундеву, теглу меда или флашу домаће ракије.

Све ово у овом крају одлично успева, традиционално добра ракија се увек пекла од шљиве, јабуке и дуње којима овај део Косовског Поморавља посебно обилује.   

Да добар маркетинг и амбалажа утичу на бржу продају производа на време је схватио Зоран Ђокић из Партеша. Осим што се овој породици прави одлична ракију Ђокићи су се потрудили да производ у оригиналном паковању понуде тржишту што се показало као одличан потез.

Ђокић у слободно време прави флаше и чокање за ракију од пескареног али и обичног стакла унутар којих се налази крст, исписано име крсне славе, или неког другог свеца. Овако упаковано жестоко пиће идеално је за поклон али и као сувенир који се може понети приликом посете овом крају.

Домишљати и вредан домаћин каже да се бави иновативаним хобијем те да су за његове производе заинтересовани и Срби и Албанци. И  једни и други када дођу из иностранства желе да понесу назад управо овакву флашу ракије.   

„На идеју сам дошао јер породично већ 20 година производимо ракију. Хтео сам да спојим ракију као наш бренд и да је упакујем у добру амбалажу карактеристичну за ово подручје, како бих био препознатљив на тржишту. У нашем крају много има произвођача домаће ракије и онда је велики проблем како је продати. У последње две године не продајемо ракију на литар, већ само овако упаковану“, прича Ђокић.  

За тржиште се не жали, каже има га довољно.

„Када је производ добар онда се то брзо прочује, и људи сами долазе“ каже овај домаћин,

Добар глас је стигао чак до далеког Јапана, Пољске, Швајцарске и Немачке. Ракија из овог дела Косовског Поморавља завршила је баш на некој од породичних трпеза у овим земљама.

„Радимо озбиљан посао за инострано тржиште ракију наручују и велике компаније из Швајцарске и Немачке, посла има и може добро да се заради“, открива Ђокић.

Осим у иностранство Ђокићу, како каже, посебно задовољство причињава да поклања свој производ. Тако је једна украсна флаша са домаћом ракијом завршила у рукама Арона Гујона, а друга је отишла на поклон Хуманитарној организацији „Срби за Србе“. Посебно урађена и положена на дрвеном постољу на коме је урезбарено „Хвала вам“ са именом Новака Ђоковића биће уручена нашем тениском асу.

„Увек кад идем за  Београд она је поред мене у колима. Ако којим случајем сретнем Новака да му уручим поклон“, прича овај тридесетпетогодишњак.

Осим сувенира Ђокићи се баве производњом и прерадом воћа. Поседују сушару и хладњачу у које складиште али и суше воће. Сува шљива у вакумираном паковању, џемови и сокови из овог краја јако су тражени производи.

У том циљу формирано је Удружење „Партешанка“ које се бави производњом и прерадом воћа. Удружење помаже пољопривредним произвођачима да лакше доспу до тржишта али и нуди услуге сушења и складиштења воћа и поврћа.

Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button