Ordo draconis – брендирање средњовековне традиције модел развоја туризма

У мапу туристичких понуда општине Грачаница уврштена је још једна занимљивост – средњовековни тематски парк Ordo draсonis – Ред змаја који је данас званично почео са радом.

Осим бисера средњовековног градитељства – манастира Грачанице и археолошког налазишта из рановизантијског периода – Улпијане, туристичке групе сада ће моћи да посете и утврђени тематски парк у улици Косовке девојке у непосредној близини Милутинове задужбине.

Фото: Ризница

Власник средњовековног тематског парка Бобан Петровић у овоме види шансу за развој туризма од чега ће сви имати користи. 

„Пошто се туристи овде веома мало задржавају, у манастиру свега сат и по до два сата, у Улпијани такође неко време, генерално је план био да кроз ову туристичку атракцију направимо нешто што ће задржати туристе да остану овде, ноће и имају више оброка у Грачаници. То ће с друге стране утицати на повећање прихода од туризма, а самим тим утицаће и на развој туризма и економски развој“, каже Петровић. 

Фото: Ризница

Парк се састоји из неколико целина за забаву и опуштање. Осим  средњовековне крчме, ковачнице и малог музејског простора ту су и дечије игралиште и стреличарско двориште. За туристе ће бити права атракција гађање у мету уз помоћ лука и стреле, бацање копља и секире, као и ковање новчића Краља Милутина у средњовековној ковачници.

Бојан Тасић из Београда је заљубљеник у витештво и средњи век. Његов задатак је да посетиоце упозна са борилачким вештинама и старим занатима. 

„Људи долазе у Ordo draconis на једно својеврсно путовање кроз време и очекују од нас да будемо адекватно опремљени и да им прикажемо начин живота типичан за средњи век“, каже Тасић. 

Фото: Ризница

Пројекат изградње тематског парка је, тврди власник Бобан Петровић, најбољи начин брендирања наше средњевековне традиције и историјског наслеђа.

За посетиоце је отворен и мали музејски простор у коме су изложене одежде, буздован шестоперац који је представљао незаобилазни део витешког наоружања али и  прибор за јело. Пажњу привлачи и реплика мача Исуса Христа направљена по узору на мач насликан на фресци из Високих Дечана.

Предвиђено је да овде буде упослено десетак младих. Фестивал витешких вештина „Шилд“, каже власник тематског парка,  биће одржан средином септембра на овом месту.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button