Ordo draconis – brendiranje srednjovekovne tradicije model razvoja turizma

U mapu turističkih ponuda opštine Gračanica uvrštena je još jedna zanimljivost – srednjovekovni tematski park Ordo drasonis – Red zmaja koji je danas zvanično počeo sa radom.

Osim bisera srednjovekovnog graditeljstva – manastira Gračanice i arheološkog nalazišta iz ranovizantijskog perioda – Ulpijane, turističke grupe sada će moći da posete i utvrđeni tematski park u ulici Kosovke devojke u neposrednoj blizini Milutinove zadužbine.

Foto: Riznica

Vlasnik srednjovekovnog tematskog parka Boban Petrović u ovome vidi šansu za razvoj turizma od čega će svi imati koristi. 

„Pošto se turisti ovde veoma malo zadržavaju, u manastiru svega sat i po do dva sata, u Ulpijani takođe neko vreme, generalno je plan bio da kroz ovu turističku atrakciju napravimo nešto što će zadržati turiste da ostanu ovde, noće i imaju više obroka u Gračanici. To će s druge strane uticati na povećanje prihoda od turizma, a samim tim uticaće i na razvoj turizma i ekonomski razvoj“, kaže Petrović. 

Foto: Riznica

Park se sastoji iz nekoliko celina za zabavu i opuštanje. Osim  srednjovekovne krčme, kovačnice i malog muzejskog prostora tu su i dečije igralište i streličarsko dvorište. Za turiste će biti prava atrakcija gađanje u metu uz pomoć luka i strele, bacanje koplja i sekire, kao i kovanje novčića Kralja Milutina u srednjovekovnoj kovačnici.

Bojan Tasić iz Beograda je zaljubljenik u viteštvo i srednji vek. Njegov zadatak je da posetioce upozna sa borilačkim veštinama i starim zanatima. 

„Ljudi dolaze u Ordo draconis na jedno svojevrsno putovanje kroz vreme i očekuju od nas da budemo adekvatno opremljeni i da im prikažemo način života tipičan za srednji vek“, kaže Tasić. 

Foto: Riznica

Projekat izgradnje tematskog parka je, tvrdi vlasnik Boban Petrović, najbolji način brendiranja naše srednjevekovne tradicije i istorijskog nasleđa.

Za posetioce je otvoren i mali muzejski prostor u kome su izložene odežde, buzdovan šestoperac koji je predstavljao nezaobilazni deo viteškog naoružanja ali i  pribor za jelo. Pažnju privlači i replika mača Isusa Hrista napravljena po uzoru na mač naslikan na fresci iz Visokih Dečana.

Predviđeno je da ovde bude uposleno desetak mladih. Festival viteških veština „Šild“, kaže vlasnik tematskog parka,  biće održan sredinom septembra na ovom mestu.

I. Miljković

Povezani članci

Back to top button