Драгици Гашић Албанци забранили да купује и хлеб

Драгици Гашић, повратници у Ђаковицу, забрањен је улазак у најближу продавницу чији је власник Албанац, а Вуксану Гојковићу који јој допрема намирнице током ноћи избушили су две гуме на аутомобилу, јавља РТС.

Драгица је рекла да су је запослени у оближњој продавници обавестили да не може више код њих да купује, чак ни хлеб. Драгица каже да је због тога принуђена на доставу хране и других потрепштина, али и да према особи која јој помаже житељи Ђаковице показују нетрпељивост.

Вуксану Гојковићу су у четвртак издували гуме на аутомобилу, а протекле ноћи су их поцепали оштрим предметом.

Из дана у дан Драгица се суочава са негодовањем локалних Албанаца да остане у свом стану. И локална самоуправа покушава пред судом да јој одузме право власништва над станом који је добила пре сукоба на Косову.

Драгица је прва особа српске националности која намерава да се врати у Ђаковицу а подршку су јој пружили немачки амбасадор и НВО из Приштине, а Мисија ОЕБС осудила је нападе на њу.

У саопштењу се наводи да је правни оквир за повратак на KиМ јасан, те позива све укључене стране да подрже владавину закона.

„То је основно људско право. ОЕБС је доследно радио на примени људских права, укључујући право расељених лица на повратак и подржавао је право на правду за жртве сукоба“, напомиње су саопштењу.

Мисија истиче да подржава власти и друге заинтересоване стране у развоју поузданих политика и стратегија и да у потпуности стоји иза примене правних инструмената и одредби за решавање проблема повратка и интеграције расељених лица.

И специјални представник генералног секретара УН и шеф Унмика Захир Танин подржао је право на повратак Драгици Гашић подсетивши на значај унапређења и заштите права свих повратника.

Драгица Гашић прва је српска повратница у Ђаковици, а након што је крајем јуна јавност упозната са тим да се вратила да живи у том месту, једанаест невладиних организација из те општине затражило је од локалних власти да је што пре иселе и најавило је подношење петиције косовској влади.

Пре три дана је и Општина Ђаковица поднела тужбу, којом тражи да се поништи уговор о издавању стана са Гашићевом уз захтев да се о томе донесе привремена мера.

Раније данас, немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде поручио је да је право на повратак кући основно људско право, и да у његово остваривање треба да се укључе сви делови владе и заједнице.

„Дуго година подржавамо повратак расељених лица на Kосово. Право на повратак кући је темељно људско право! Чврсто верујем да је за ове личне одлуке потребна пуна и неполитизована подршка свих нивоа владе и свих укључених заједница“, написао је Јорн Роде на свом налогу на Твитеру.

У реаговању на тужбу Општине Ђаковица против Гашићеве, Фонд за хуманитарно право и Иницијатива младих за људска права у Приштини оценили су да је тај чин у супротности са уставом и законима.

Истакли су да Драгица Гашић поседује неопходну документацију којом се потврђује њено право на коришћење имовине, право које јој је додељено одлуком приштинске Агенције за верификацију имовине, која је 9. јуна ове године ослободила њен стан удаљавајући породицу која је била ту, а како би јој омогућила повратак у тај стан, преноси РТС.

(извор: РТС)

Повезани чланци

Back to top button